JAV ir kitose vakarietiškose šalyse vabzdžių įtraukimas į kasdieninę mitybą tampa vis populiaresnis. Kol lietuviai dar nedrąsiai domisi vabzdžiais mityboje – vakarietiškos šalys džiaugiasi, kad tai ne tik sveikas, tačiau ir pigus būdas kasdien valgyti sveikai.
Juk liesieji baltymai – ne tik naudingi mūsų kūnui kaip statomoji medžiaga, tačiau taip pat ir padeda išvengti riebalų pertekliaus, išlaikyti gražias kūno formas. Ne veltui vabzdžius labai pamėgę sportininkai, kurie jais ne tik papildo mitybą, tačiau tai yra svarbiausias jų mitybos ingredientas.
Galiausiai, vabzdžių valgymas taip pat yra ir ekologiškas pasirinkimas, tad žmonėms, kurie nori gyventi tvariau su gamta – išbandyti vabzdžius tikrai verta.
Tai pabandyti nusprendė ir Bicycling.com žurnalistė, kuri nusipirko 5 skirtingus iš vabzdžių pagamintus patiekalus ir detaliai aprašė savo patirtį. Ne tik valgymo metu, tačiau ir jausmus, kurie užklumpa pavalgius.
1 diena.
Žurnalistė dalijasi patirtimi, kad pačioje pradžioje mintis apie svirplių valgymą, natūralu, neatrodo labai žavinga, kadangi mes nesame pratę to daryti. Todėl galbūt verta išbandyti produktus, kurie gaminti iš svirplių, tačiau vizualiai tai nėra matyti. Prekyboje galite rasti tiek batonėlių, taip pat traškučių, maltinukų. Vėliau, kai tai tampa įprasta Jūsų mityba – pigiau gaunasi pirkti vabzdžius pačiam ir juos gaminti, bandyti naujus receptus.
Svirpliai neturi jokio ryškaus skonio. Viskas priklauso nuo prieskonių, kurie dedami.
2 diena.
Žurnalistė pasakoja, kad svarbiausia yra pirmą kartą išbandyti, atrasti naujas patirtis. Antras kartas yra kur kas paprastesnis, kadangi pirmoji baimės riba jau peržengta. Taiga, nuo batonėlių galima eiti link patiekalų, kurie gaminti iš svirplių. Vizualiai jie atrodo labai estetiškai, tačiau pats vabalas matyti. “Tai yra tarsi dar vienas psichologinis žingsnis. Kai jį žengi – dažniausiai nustemba kaip tai yra paprasta”,- patirtimi dalijasi žurnalistė.
3 diena.
Apdoroti svirpliai dažniausiai neišsaugo tiek daug naudingų medžiagų, kaip kad neapdoroti, tad norėdami būti sveiki – turėtumėte išbandyti kuo mažiau kaitintus vabalus. Puikus pasirinkimas yra džiovinti svirpliai. Vėlgi, savo forma jie išlaiko, tačiau dažniausiai po antros dienos tai jau nebėra taip baisu.
4 diena.
Bandymas gaminti pačiai pačiai taip pat nėra paprastas, kadangi prie to reikia priprasti. “Vieną, kai tau duodamas jau pagamintas patiekalas ir visiškai kitą, kai turi pats susitvarkyti su svirpliais”. Visgi, ir tai nėra taip sudėtinga kaip atrodo. Svarbiausia yra pasirinkti gerą tiekėją, kuris pasirūpins, kad kokybiški, užaugę svirpliai pasiektų Jūsų virtuvę.
5 diena.
Svirpliai tikrai ne vienintelis baltymų šaltinis. Ne veltui žurnalistė išbandė ir milčių lervas, kurios taip pat džiugina maistinių savybių verte. Daugelyje kultūrų milčių lervos valgomos kiekvieną dieną ir tikime, kad paragavus – Jūs taip pat galite tapti ištikimi šiam baltymų šaltiniui.
Tiesa, svirpliai dažniausiai atrodo estetiškiau nei milčių lervos, tad reikia daugiau laiko skirti gaminimui, kol pavyksta sukurti skoningai atrodančius patiekalus. Visgi, skiriant savo laiko ir tuo pačiu pasitelkiant fantaziją – viskas yra įmanoma. Lygiai tai įrodė ir žurnalistė, kuri ilgai dvejojusi lervas sumetė į burną. Kaip pati teigia – labiausiai džiugino žinojimas, kad kartu su vabzdžiu jos organizmas buvo papildomas daugeliu naudingųjų medžiagų.
Kas pasikeitė?
Suprantama, kad labiausiai dominanti šio tyrimo dalis yra pojūčiai po 5 dienų sveikos mitybos. Verta akcentuoti, kad moteris valgė tikrai ne tik šiuos produktus. Ji taip pat vartotojo ir kitus, kurie jai įprasti (mėsa, daržovės). Tačiau vabzdžiai, net ir būdami tik kasdieninės mitybos dalis – prisidėjo prie kur kas geresnės savijautos.
Žurnalistė labiausiai akcentavo, kad pagerėjo virškinimo sistema ir tuo pačiu dingo išsipūtusio pilvo jausmas. Taip pat jautėsi kur kas energingesnė, turėjo daugiau motyvacijos.
Ar verta paragauti vabzdžių?
Tikrai verta. Tikime, kad tai pats Jūsų nauja mityba. Ne tik šalutinė, tačiau net ir pagrindinė.