Paskelbta

Ar galėtumėte valgyti lervas, svirplius ir tarakonus kiekvieną dieną?

Nors ir vabzdžiai yra ne tik geras, bet ir ekologiškas baltymų šaltinis, bet daugumai vakariečių entomofagija (vabzdžių valgymo praktika) vis tik sukelia neigiamas asociacijas bei pasišlykštėjimą. Tačiau štai kaip vienas studentas bando pakeisti šį mentalitetą.

Kemas Brantley-Rios daro tai, kas daugumai mūsų asocijuojasi su košmarais. Šis Auburn universiteto studentas metė sau iššūkį, ir pasižadėjo mėnesį maitintis vabzdžiais bent tris kartus per dieną. Jis aprašo šį savo iššūkį bei nuotykius savo tinklaraštyje pavadinimu ,,30 dienų su vabzdžiais” („30 Days of Bugs”).

Kaip vaikinas aiškina savo tinklaraštyje, prieš imdamasis šio drąsaus iššūkio, jis jau kurį laiką domėjosi apie entomofagijos (vabzdžių valgymo) naudą žmogui bei be sustojimo apie tai vis kalbėjo savo draugams ir šeimai, kol suprato, jog pagaliau atėjo laikas jam pačiam imtis šio iššūkio: ,,Tai eksperimentas, kurio metu noriu pamatyti ar vis dėlto yra įmanoma, kad kiekvienas žmogus vabzdžius įtrauktų į savo mitybos racioną. Ar juos galima valgyti kasdien? Ar jie iš tikrųjų yra skanūs? Koks yra geriausias  vabzdžių paruošimo būdas? Ar kultūros barjeras yra lengvai įveikiamas? Aš visa tai išsiaiškinsiu ir būtinai noriu pasidalinti šia savo patirtimi ir su jumis. “

Kad ir kaip būtų keista, vaikino kasdienio valgio nuotraukos nėra tokios jau ir bjaurios, kaip buvo tikėtasi. Nuotraukose buvo tokie valgiai kaip mėsainiai su lervomis, sausainiai iš svirplių miltų, pusryčiams kokteiliai ir baltyminiai batonėliai, alfredo makaronai su kirmėlėmis ir daržovėmis, skrudinti kirminai užkandžiams, kreolų stiliaus raudonos pupelės bei ryžiai su pagardintais kirminais. Visi šie valgiai gerai įsižiūrėjus į nuotraukas tikrai neatrodė baisiai.

Gerai pagalvojus, tai, ką daro Kemas yra tikrai suprantama ir prasminga. Vabzdžių valgymas savo šlykštumu net gi nublanksta prieš vakarietišką madą valgyti negyvas ir kraujingas gyvūnų kūno dalis. Viskas priklauso nuo kultūros normų.

„National Geographic“ savo 2014 m. rugsėjo mėn. leidinyje rašė, jog Ugandoje kilogramas svirplių kainuoja daug daugiau nei kilogramas jautienos, nes svirpliai paprasčiausiai yra  laikomi delikatesu. Ganoje žmonės valgo termitus; bitininkai Kinijoje suvalgo bičių lervas; Australijos aborigenai valgo kirmėles; plaukiojančios lervos yra populiarios Japonijoje; Balyje laumžirgiai yra verdami kokosų piene. ,,National Geographic” duomenimis, Lotynų Amerikoje žmonės netgi valgo skrudintas tarantulas.

Žiūrint iš aplinkosaugos pusės, vabzdžiai naudoja dalį išteklių, reikalingų gyvulių auginimui. Prireikia net 1000 kartų mažiau vandens, kad užveisti tokį patį kiekį vabzdžių bei jautienos. Taip pat valgant vabzdžius, galima suvalgyti visą padarą, tuo tarpu valgant jautieną, maždaug 60% gyvūno dalies prarandama, nes ją sudaro kaulai, kanopos, kailis, oda ir panašiai.